НОЋ У МУЗЕЈУ

„Ноћ у музеју“ је осмишљена као цјеловечерњи едукативно-забавни програм током којег посјетиоци могу упознати начин рада музеја и проћи кроз низ едукативних радионица, након којих могу и преспавати у изложбеном простору музеја.

Прву „Ноћ у музеју“  „CIVITAS“  је у Босни и Херцеговини  организовао 2016. године, по угледу на праксу музејског комплекса Смитсониан.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ове године се и наша школа одазвала на јавни позив Образовног центра за демократију и људска права „CIVITAS“ која је организовала „Ноћ у музеју“ у Земаљском музеју Босне и Херцеговине у Сарајеву.  Тим од четворо ученика –  Марко Марић, Доротеа Кривдић, Здравко Панчић и Николина Ивановић у пратњи професорице Мирјане Сарић је у ноћи с петка на суботу  имао прилику да присуствује радионицама које су одржане у периоду од седам увече до поноћи, након чега су преноћили у просторијама музеја.

 

Учествовали су у сљедећим радионицама:

-ФИГУРИНЕ ИЗ ПРОШЛОСТИ: ученици су се упознали са умјетношћу моделирања фигурина које су некада коришћене у ритуалне сврхе, а у БиХ их је највише пронађено на простору Бутмира.

-ОТКРИВАЊЕ ИСТИНЕ: радионица током које су ученици у потрази за благом проналазили један од неколико милионa предмета који се чувају у Земаљском музеју.

-БОТАНИЧАР НА ЈЕДАН ДАН:  ученици су упознали нашу флору и учили о заштити околиша и о томе како ублажити посљедице елементарних непогода на биљни и животињски свијет.

-ПОЧЕТАК ПИСМЕНОСТИ: радионица на којој су ученици учили о развоју писмености, средствима за писање која су се користила у прошлости, као и о неким од најстаријих рукописних књига.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дружење је настављено ујутро у разговору са кустосима музеја.

Наши ђаци су уживали, јер су имали прилику и да уче, али и да уживају у једном посебном окружењу.