НОВЕМБАР- мјесец мушког здравља

Од 2003. године у свијету се новембар обиљежава као мјесец мушког здравља. Све је почело када је група момака из Аустралије 1999. године  почела пуштати бркове, чиме су покушали да  скрену пажњу широј јавности на то да је здравље јако битно и да треба да се води редовна брига о здрављу. Од тада мушкарци широм свијета у новембру пуштају бркове те је овај мјесец прозван „Мovember“ (кованица настала од ријечи мoustache и november). Циљ обиљежавања овог мјесеца  је подизање свијести о важности мушког здравља. У фокусу су карцином тестиса, карцином простате, те менталне болести.

Карцином тестиса је најчешћа малигна болест код мушкараца, јавља се у периоду од петнаесте до четрдесете године живота. Најчешћи симптом је појава квржице на тестису, те је самопреглед веома битан, јер је овај карцином у 98% случајева изљечив, уколико се открије на вријеме.

Карцином простате јавља се у старијој доби (седма деценија живота), мада се може јавити и раније. У раној фази, болест нема никаквих симптома, и зато су битни редовни прегледи код љекара.

Од менталних болести најчешће се јавља депресија, која узрокују више од 80% самубистава код мушкараца. Овај постотак је поражавајући, јер показује да мали број мушкараца одлучи да потражи стручну помоћ. Од мушкараца се очекује да буду снажни, да контролишу емоције те због тога често немају храбрости да признају да имају проблем, мислећи да би тако изневјерили очекивања околине. У таквој ситуацији кључну улогу могу одиграти породица и пријатељи, који требају пружити подршку и помоћи да се нађе стручна помоћ.

Ми живимо у средини која је још увијек прилично патријархална, у којој се и велики број жена још увијек стиди одласка код гинеколага, а сличан преглед код уролога мушкарци доживљавају као понижење. О менталним болестима да и не говоримо! Било какав проблем с менталним здрављем се врло често подводи под једну универзалну дијагнозу – луд или луда!

Стога је битно да мушкарци, као и сви ми, превазиђу стереотипе и поведу рачуна о свом здрављу на вријеме, а не кад „загусти“, јер је тад већ прекасно.

 

*статистички подаци преузети са:   https://domzdravljazvornik.com