О НОВОЈ ШКОЛИ

Сви знамо да промјена средине и познатог окружења може бити веома стресна свима, без обзира на године. Оваква промјена, али и обавеза да се изабере одговарајућа средња школа, поготово тешко пада тинејџерима. Напуштају школу у којој су провели девет година и другаре с којима су то вријеме провели, постају средњошколци и полако улазе у свијет одраслих.

Своје, али и утиске својих вршњака, о тој промјени и првим мјесецима у новој школи с нама су подијелиле најмлађе чланице новинарске секције, Марија Новаковић и Ерна Кљајић, ученице првог разреда друштвено-језичког смјера.

Марија: Полазак у средњу школу представља стресан период, јер укључује промјену окружења на које се ученик навикао. Поред промјене простора, ученик добија нове вршњаке, неке нове предмете,  нове професоре и одговорности. Како су се прилагодили ученици првог разреда наше школе говоре њихова досадашња постигнућа. Неки су претходна два мјесеца низали похвале и успјехе док су други управо супротно, али се и они труде и раде како би се побољшали.

Ученици првог разреда очекују много од гимназије. Нека њихова очекивања је ова школа испунила, нека не, али они кажу да су се изненадили јер су мислили да ће бити знатно теже и професори строжи. Такође има и оних ученика којима због овог није драго, јер знају да је критеријум нижи и да гимназија више није оно што је некад била.

Нема универзалне дефиниције о томе како се прилагодити у средњој школи, јер је свако другачији и не можемо се сви прилагодити новој средини за исти временски период. Иако је градиво сада обимније и потребно је више рада да се савладају неке лекције, уз добру организацију је све могуће.

Ерна: У почетку смо и моји другови и ја мислили како ће све бити у реду, лако ћемо ми то. Али, вријеме брзо пролази и градиво се гомила и веома је тешко „вратити се у игру“ ако се не учи редовно.

Осим тога, битно је и да упознамо нове професоре и њихов начин рада. Засад још увијек осјећам велики притисак, али се надам да ћу, уз добру организацију, превазићи ове почетне проблеме. Свима препоручујем да редовно уче и извршавају своје школске обавезе, јер само тако можемо постићи добре резултате. Оно шта нам олакшава наше „ђачке муке“ је весела атмосфера на часовима, јер се увијек нађе мало времена за шалу и смијех.

Надамо се да ће Марија и Ерна, као и сви њихови другари, остварити своје циљеве и вјерујемо да ће бити успјешни у наставку школовања.