ОБИЉЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ СТРАДАЊА СРПСКОГ НАРОДА У ДОБОЈСКОМ ЛОГОРУ

На часовима историје, професорице Санда Кривдић и Славица Дивчић, кроз презентације, предавање и дискусију са ученицима, обиљежиле су јуче годишњицу страдања српског народа у Добојском логору 1915- 1917. године.

У трећем разреду друштвено-језичког смјера, ученица Неда Стојчић је припремила презентацију и реализовала час уз помоћ проф. историје и латинског језика Санде Кривдић, док је у првом и другом разреду професорица Славица Дивчић  одржала предавање на тему „Логор у Добоју“.

Добојски логор основан је 27. децембра 1915. године, као први концентрациони логор у модерној Европи у коме је било заточено 45 791 Срба из свих дијелова окупиране Босне и Херцеговине.

У спомен страдалих у Добојском логору подигнут је спомен храм Светих апостола Петра и Павла као и Спомен костурница у којој су сахрањени посмртни остаци Срба који су живот окончали у овом логору.

С обзиром да се о овом великом стратишту у Добоју у који су насилно довођени Срби из свих крајева наше земље ријетко говори, те да и наши ученици знају веома мало о овом страдању, професорице историје су посветиле данашњи час овој тематици. На овај начин, одале су почаст жртвама и обиљежавајући овај значајан датум отимају забораву сјећање на све жртве и њихове дуготрајне муке.

Дан сјећања на жртве логора у Добоју обиљежава се сваке године 27. децембра.