ОБИЉЕЖАВАЊЕ ЉУБИЧАСТОГ ДАНА

Знате ли шта је Љубичасти дан?

Више од 65 милиона људи широм свијета болује од епилепсије, у просјеку један од сто. У 50 посто случајева узрок болести је непознат. Љубичасти дан обиљежава се посљедњих четрнаест година у знак подршке обољелима од епилепсије.

Љубичасти дан, односно Purple Day, обиљежава се од 2008. године на иницијативу дјевојчице по имену Кесиди Меган из Канаде, која је због осјећања усамљености и неразумијевања жељела да покаже другима да „није другачија зато што је болесна“.

 

 

 

 

 

 

 

 

Овај датум је проглашен даном подршке особама обољелим од епилепсије, јер је то дан када је Кесиди јавно изразила жељу да свима говори о својој болести и да објасни да се обољели не разликују од других.
Данас се овај датум обиљежава у више од 100 земаља организовањем предавања, концерата, спотрских дешавања, шетњи…

 

 

 

 

 

 

 

 

ЈУ Гимназија Прњавор одлучила је да у склопу пројекта „Живјети здраво“ предавањима на тему епилепсије,  које је на часовима одјељењске заједнице одржала библиотекар Љиљана Панић, те ношењем љубичастих тракица и пуштањем љубичастих балона пружи подршку особама обољелим од епилепсије и обиљежи њихов дан – најутицајнији међународни дан чија је сврха подизање свијести о епилепсији.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Желимо да знате да НИСТЕ САМИ! <3