„ОСВАЈАЊЕ СЛОБОДЕ“

Награду ,,Освајање слободе“ добијају жене за њихов допринос у раду на промоцији људских права, правне државе, демократије и толеранције у политичкој комуникацији. Награда се додјељује сваке године 24. септембра од стране Фонда ,,Маја Маршићевић Тасић“, а ове године је додијељена 21. пут. Награду чине скулптура Мрђана Бајића и новчани износ. Прва добитница је била Оља Бећковић, новинарка. Маја Маршићевић Тасић, по којој је фонд назван, такође је била новинарка и бавила се положајем жена у друштву. Свака од награда има своју личну посвету јер је за свакога слобода нешто другачије.

Овогодишња добитница награде је Милена Радуловић, млада и успјешна глумица, која нам поручује да ,,нема слободе без борбе“.

А чиме је то Милена допринијела и заслужила награду?

У јануару ове године Милена је јавно пријавила водитеља глумачке школе Мирослава Мику Алексића за силовање и злостављање у више наврата када је имала 17 година. Храбро је иступила и прекинула ланац преваре и насиља у глумачкој школи, а  придружиле су јој се још неке младе дјевојке. Тиме су оснажиле остале и пробудиле свијест о насиљу које се свакодневно дешава у нашем окружењу и друштву. Иако је Милена покренула неку врсту револуције, ствари и даље нису довољно добре.  То доказују сви коментари и осуде који су усмјерени против ње.

Сексуално насиље, као и било који други облик насиља, мора да престане да буде табу тема. Овај Миленин храбри чин је само почетак, али сви треба да се водимо њеним примјером. Милена је заслужила пуно више од награде.  Морамо да дјелујемо као колектив. Морамо да оснажимо и подржимо све дјевојке и жене како би знале да нису саме и да нису криве.

 

 

Неда Стојчић, II2 друштвено-језичког смјера