Поремећаји у исхрани

Данас се младима на друштвеним мрежама све више пласира облик  „савршеног“ изгледа, тијела и килаже. Многи под утицајем дијета које преплављују медије и интернет западају у проблеме који завршавају поремећајима у исхрани. Двије најчешће категорије поремећаја у исхрани су анорексија и булимија.

Анорексија је психичко обољење које прати низ физичких посљедица. Представља поремећај једења који настајe због страха од дебљања. Обољела особа се изгладњује и претежно прекомјерно вјежба. Поремећај се јавља у периоду пубертета и адолесценције. Знаци анорексије су страх од дебљања, избјегавање оброка, плашљивост, депресивност, губитак косе. Поремећај потпуно обузима особу, а она ипак мисли да је све под контролом. Анорексија је најчешће узрокована притиском од стране околине. На обољелу особу утиче и сама породица. Болест је потребно на вријеме открити и лијечити. Особа  у процесу лијечења посјећује психолога, а и хоспитализација је претежно нужна. Анорексија представља озбиљно обољење које може завршити и смртним исходом.

Булимија је такође психичко обољење кој прати низ физичких посљедица. Обољеле особе се „чисте“ повраћањем хране. Булимија је праћена прекомјерним  коришћењем пилула за дијету, лаксатива и диуретика као и прекомјерним вежбањем. Може се јавити сама за себе или у комбинацији са анорексијом. У комбинацији са анорексијом, особа прво не жели јести, припремајући се за преједање. Тада обољели претежно користи средства за потискивање апетита. Булимија се углавном јавља код особа које пате од анксиозности и депресије. Манифестује се отоком желуца, упалом једњака, несаницом, а може доћи и до смрти. У процесу лијечења учествују стручне особе. Обољелима се прописују антидепресиви, а може доћи и до хоспитализације. Породица је такође веома битна за особу у процесу опоравка.

Анорексија и булимија су само неке од менталних обољења. Веома је битно његовати ментално здравље јер оно на много начина утиче на наш живот. Никада није срамота потражити помоћ приликом сусретања са проблемима.

 

 

Доротеа Кривдић, II1