Сат откуцава! Вријеме је да зауставимо туберкулозу

Недјеља борбе против туберкулозе, која се обиљежава у периоду 14-21. септембра,  а која је ове године под слоганом „Сат откуцава! Вријеме је да зауставимо туберкулозу“ традиционалним предавањима у одјељењима првог разреда обиљежена је и у нашој школи.

Предавања је одржала професорица биологије Мила Јанковић и на тај начин ученицима скренула пажњу на важност превентивних мјера у спречавању ширења туберкулозе. Неке од тих мјера су: благовремено откривање и лијечење новообољелих, упознавање са самом болешћу, учење како заштити себе и друге, одржавање здравог животног стила, провјетравање просторија, прекривање уста приликом кашљања…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Професорица Јанковић је ученицима говорила о лијечењу туберкулозе, које се састоји од свакодневног контролисаног узимања лијекова, као и опасностима прекидања терапије. Уколико се обољели не лијечи, зарази још 10 до 15 здравих људи сваке године. Значајно је напоменути да је лијечење бесплатно и да траје свега шест мјесеци.

Професорица је објаснила да је туберкулоза изљечива болест која најчешће захвата плућа, али може захватити и остале органе тијела, те да је њен узрочник Кохов бацил.  Извор ове заразне болести је најчешће човјек.