Свјетски дан борбе против дијабетеса

Свјетски дан борбе против дијабетеса се од 1991. године одржава 14. новембра у више од 170 држава свијета.

Број обољелих од дијабетеса се сваке године значајно повећава. Због тога је и у нашој школи професорица Љиљана Панић одржала предавање на тему „Како спријечити појаву дијабетеса и како се носити са тим стањем?“. У ЈУ Гимназија Прњавор je неколико ученика који имају Diabetes mellitus 1 и који се успјешно носе са њим и живе нормално, као и сви њихови вршњаци.

 

 

 

 

 

 

 

 

Diabetes mellitus или шећерна болест је стање повишене количине глукозе (шећера) у крви. Ово стање наступа као посљедица недовољне количине хормона инсулина, који не лучи или у недовољној количини лучи панкреас (гуштерача). Без инсулина, ћелије тијела не добијају глукозу, која је потребна за њихов рад. Глукоза се задржава у крви и као посљедица настаје хипергликемија, односно повишен шећер. Овај недостатак инсулина се надомјешћује вјештачким инсулином. Да би се контролисале вриједности шећера, потребно је више пута током дана мјерити њихове вриједности. За добру регулацију шећера потребно је водити рачуна о три фактора: ИСХРАНИ, ИНСУЛИНУ и ФИЗИЧКОЈ АКТИВНОСТИ. Уколико се шећер одржава у границама нормале (4,0 – 6,5), особа са дијабетесом може да живи без икаквих ограничења.

Дијабетес као стање не боли и због тога се многи опусте и не узимају га за озбиљно. Али уколико се не контролише, може да изазове компликације које могу животно  да угрозе.

На нама који га имамо је да одлучимо којим путем ћемо ићи. Ограничења не постоје. А ако их неко има, она нису од дијабетеса, већ долазе из главе!

 

Катарина Марјановић

 

За оне који желе да сазнају нешто више о дијабетесу, препоручујемо да погледају прилог Алтернативне телевизије са нашом ученицом Катарином Марјановић и њеном мајком, професорицом Миленом Марјановић: https://www.facebook.com/watch/?v=1038748446921667 .