Свјетски дан борбе против сиде

1. децембар је Свјетски дан борбе против AIDS-а. Обиљежава се од 1988. године, а симбол борбе против AIDS-а је црвена трака. Овај дан је и прилика да се присјетимо свих оних који су умрли од ове болести и прилика да покажемо солидарност и разумијевање за обољеле. А да бисмо дошли до разумијевања, треба да порадимо на подизању свијести и превенцији од болести.

Предуслов да нека особа добије сиду је да је ХИВ позитивна, односно да у организму има ХИВ вирус.  Неке особе су само носиоци вируса, а нису тога ни свјесни јер немају симптоме. Имунитет им остаје нетакнут.

AIDS или сида је полно преносива болест и то је најчешћи начин преношења вируса. Како би се зараза избјегла треба у сексуалним односима користити заштиту, односно презервативе. Контрацепцијске пилуле нису довољне јер оне спречавају само трудноћу, али не штите од сиде и других полно преносивих болести. Осим тога, преноси се и преко крви (интравенозно коришћење наркотика). Такође, мајка која је позитивна на вирус може да пренесе беби вирус.Битно је нагласити да се вирус не може пренијети уобичајеним контактима, попут руковања, загрљаја и слично.

Редовна посјета љекару није на одмет јер је боље да се болест открије што раније. Болест уништава имунолошки систем, још није пронађен лијек и велики је проценат смртности. Досад је у свијету од ове болести умрло око 32 милиона људи. Иако је болест присутна у већем дијелу свијета, људи и даље нису довољно обавјештени о њој. О овој табу теми треба више да се прича. Тако ћемо помоћи свим људима који су обољели и допринијети томе да се смањи осуда околине која није базирана ни на чему другом, него на незнању.

ЈУ Гимназија Прњавор обиљежила је Свјетски дан борбе против сиде у сарадњи са ОО Црвеног крста Прњавор кроз предавања ученика наше школе, који су уједно и чланови Црвеног крста, у свим одјељењима првог разреда.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Огњен Ковјанић, Неда Стојчић и Јана Вукомановић су кроз презентације објаснили шта је то сида, који су симптоми настајања ове болести и који су начини преношења са особе на особу, те им подијелили промотивни материјал.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Неда Стојчић III-2