СВЈЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

Сваког првог децембра се обиљежава дан борбе против сиде/ХИВ-а. Овај дан је усмјерен управо на подизање свијести о потреби правовременог тестирања на вирус ХИВ-а, као и на смањивање стигме коју овај вирус носи.

Превентивни напори су прије свега усмјерени на едукацију људи о начињу ширења вируса, мјерама које се могу предузети како до инфекције не би дошло и на смањење утицаја предрасуда које окружују људе који имају сиду јер се она не преноси било каквим контактом. Људи са сидом су обични људи и не требамо их због тога дискриминисати.

Поводом обиљежавања овог значајног датума, представница матураната ЈУ Гимназија Прњавор и волонтерка Црвеног крста, Катарина Алексић, данас је одржала едукативне радионице на којима је говорила о начинима борбе против вируса ХИВ-а, једног од најопаснијих на свијету. Данашњим предавањима успјели смо пробудити свијест наших ученика о значају здравља, те о томе колико пажње требају посветити очувању истог.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

И у Дому здравља Прњавор је за ученике средњих школа и представнике удружења „Романи Ћеј“ организовано едукативно предавање на коме је специјалиста гинкологије др Љубиша Цвијановић говорио на тему полно преносивих болести.