СВЈЕТСКИ ДАН ВОДА

Свјетски дан вода се обиљежава 22. марта. Посвећен је подизању свијести о значају воде. Вода је основни ресурс који је потребан људима за живот. 2,2 милијарде људи на свијету и даље немају  питку воду. Предузимају се  све активности  у циљу рјешавања глобалне кризе обезбјеђивања довољне количине здравствено безбједне воде за пиће доступне свима.

Наша школа је овај дан обиљежила, можемо рећи, сада већ традиционалном посјетом фабрици воде Кремна. У пратњи професорице билогије, Миле Јанковић, и професороце хемије, Славице Шобот, фабрику су посјетили ученици првог и другог разреда општег смјера, као и трећег разреда друштвено-језичког смјера.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тамо су имали прилику да виде машине за воду и слушају предавање о томе како настаје вода погодна за пиће. Од господина Миладина Черековића су научили нека правила како се вода одржава чистом.

 

 

 

 

 

 

 

Захваљујемо се предузећу КП “Водовод“ Прњавор на сарадњи и гостопримству!

Након тога су отишли на језеро Дренова гдје су  шетали и уживали у дивној природи. Са професорицом Милом су узели нешто воде из језера за експерименте које ће радити у школи.

Свака кап воде треба да се цијени. Подземни извори, који нису толико видљиви као надземни, такође треба да се чувају и искористе правилно. Вода је потребна нама, а не ми њој.

 

Неда Стојчић