СВЈЕТСКИ ДАН ВОДА

Свјетски дан вода обиљежава се сваке године 22. марта чиме се покушава усмјерити пажња на значај питке воде и одрживи развој управљања водним ресурсима. Кампања овогодишњег Свјетског дана вода носи назив „Подземне воде: учинимо невидљиво видљивим“ јер, како се истиче, подземне воде, иако невидљиве, имају велики утицај на живот.

У оквиру обиљежавања овог важног датума, ученици првог и другог разреда ЈУ Гимназија Прњавор  су у пратњи професорице биологије Миле Јанковић и директорице Дајане Остојић посјетили фабрику воде Кремна, те језеро Дренова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Господин Миладин Черековић показао је ученицима постројења за прераду воде и објаснио им процес добијања хигијенски исправне воде за пиће. Представници предузећа КП “Водовод“, домаћини, подијелили су ученицима пригодне поклоне, те им се овим путем захваљујемо на гостопримству.

Након обиласка фабрике, ученици су посјетили језеро Дренова, гдје је професорица биологије одржала предавање о језеру у коме је говорила о његовом историјату, намјени и екосистему, након чега су ученици узели узорак воде за микроскопску анализу.

Такође, професорица хемије Славица Шобот и ученице Ивана Сувајац и Белма Ћуран су данас отпутовале у Бијељину, гдје су учествовале на Округлом столу поводом Свјетског дана вода у  организацији ЈУ „Воде Српске“ Бијељина и ЈУ Гимназија „Филип Вишњић“ Бијељина. Циљ ове манифестације је едукација млађих генерација о значају очувања вода.