УЧЕНИЦИ ДРУГОГ РАЗРЕДА У ПОСЈЕТИ НОВОМ САДУ, ФРУШКОЈ ГОРИ И СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

У периоду од 29. до 30. априла 2023. године, ученици другог разреда, у пратњи одјељенских старјешина Славице Дивчић, Мирјане Сарић и Борислава Пантића, као и директорице школе Дајане Остојић, боравили су на дводневном излету у Србији.

Ученици су први дан уживали у природним љепотама Националног парка Фрушка гора, те су посјетили излетиште Иришки вијенац, гдје су имали прилику саслушати предавање о природним и антропогеним карактеристикама Фрушке горе, а затим и Крушедол, један од најпознатијих фрушкогорских манастира, а у послијеподневним часовима стигли су и у Нови Сад, гдје су били смјештени у истоименом хотелу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Уз вођење туристичког водича, за ученике је организован обилазак културно-историјских споменика Новог Сада и његових најзначајнијих знаменитости: Петроварадинске тврђаве, Трга слободе, Српског народног позоришта и других.

 

 

 

 

 

 

 

 

Након шетње градом, који је 2022. године добио титулу Европске пријестонице културе, путања се наставила ка Сремским Карловцима. Карловачка гимназија, најстарија српска гимназија, основана 1791. године, фонтана „Четири лава“, Саборна црква Светог Николе, Патријаршијски двор, као и Богословија, коју смо имали прилику обићи, плијенили су погледе прњаворских гимназијалаца.

Посљедње одредиште било је Стражилово, познато излетиште на Фрушкој гори, гдје се налази и гроб Бранка Радичевића, зачетника романтичарске епохе у српској поезији.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Након два дана проведена у Србији, ученици и професори вратили су се у Прњавор, а  осмијеси и лијепо расположење обиљежили су један заједнички школски излет, након којег остаје жеља за новим скорашњим дружењем и путовањем.