ЖИВОТ БЕЗ НАСИЉА

 Поводом обиљежавања 16 дана активизма против родно заснованог насиља, у ЈУ Гимназија Прњавор одржане су радионице на тему „Насиље у партнерским везама“. Педагог школе Весна Игњатић је  путем ових радионица настојала пренијети ученицима да нема оправдања за насилно понашање, те да оно води губитку љубави, поштовања и блискости у вези. Не постоји типичан злостављач, тако да доб, образовни статус и социо-економски статус не представљају обиљежја такве особе.

Насиље у породици, као и насиље над женама уопште, представљају цивилизацијски изазов сваког друштва. Његова специфичност у односу на остале облике насиља је та што се увијек појављује у зони приватности,  најинтимнијој сфери живота, у којој би свако требао да се осјећа сигурним. Према подацима посљедњег истраживања о распрострањености и карактеристикама насиља према женама у Босни и Херцеговини, 47,3% испитаних жена у Републици Српској је током свог живота доживјело неки облик насиља од 15. године.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сфера интимних, породичних и партнерских односа је и даље најнесигурнија за жене и дјевојчице, јер су починиоци у већини случајева њихови супрузи, очеви, партнери и други сродници и блиска лица. Сви грађани и грађанке имају обавезу да пријаве насиље у породици уколико имају нека сазнања.